Naslovnica / Vijesti / Hrvatska nastavlja pomagati projekte Hrvata u BiH
ured_za_hrvate_izvan_republike_hrvatske

Hrvatska nastavlja pomagati projekte Hrvata u BiH

Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2017

Na današnjoj, 54.sjednici, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je da Republika Hrvatska u skladu sa svojom ustavnom obvezom kontinuirano skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiti njihova prava kao konstitutivnog ravnopravnog naroda Bosne i Hercegovine, ali ujedno i time potvrđuje snažnu potporu prema Bosni i Hercegovinu kao susjednoj i prijateljskoj suverenoj državi.

Izvijestio je da su u 2017. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana su financijska sredstva u iznosu od 23,5 milijuna kuna za potporu projektima i programima od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Državni tajnik naglasio je da su sredstva za ovu namjenu u odnosu na prošlu godinu povećana za skoro 18 posto, što pokazuje značaj koji Vlada Republike Hrvatske pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nakon provedenog Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu pristigle su 363 prijave. Kriteriji kojima se Povjerenstvo vodilo prilikom donošenja Zaključka su financiranje većih, strateških i razvojnih projekata koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, financiranje programa i projekata koji imaju potencijal za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta, financiranje programa i projekata u partnerstvu s lokalnom zajednicom u Bosni i Hercegovini, financiranje programa i projekata koji ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu i ravnomjerna zemljopisna raspoređenost financiranih projekata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da će u narednim danima, zajedno s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, boraviti u Bosni i Hercegovini. Tom prigodom obići će gradove Žepče, Tuzlu, Orašje, Livno, Široki Brijeg i Mostar. „Predstavit ćemo dio ovih projekata i dogovoriti suradnju i način kako da i dalje pomažemo Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su tamo konstitutivni ravnopravni narod“, kazao je.

Izvor: www.hrvatiizvanrh.hr/hr

Naša škola i ove godine za rekonstrukciju krovišta s izradom potkrovlja- nastavak dobila 450.000,00 kn

U svakom slučaju radi se o hvale vrijednim projektima kojima se pokazuje da Hrvati u BiH nisu zaboravljeni i kako se isplati imati kvalitetne projekte koji su od značaja za širu zajednicu.

Raspodjelu sredstava – BiH 2017 možete vidjeti na ovom linku www.hrvatiizvanrh.hr/pdf/hmiu431154371.pdf

 

 

Oko Autor

Pročitajte i ovo

stands-01

Uskoro nove tribine

Našoj školi Federalno ministarstvo kulture i športa dodijelilo je bespovratna sredstva u iznosu od pet …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *